De nieuwe standaard
Als je de laatste versie van iets bent, is het natuurlijk wel de bedoeling van degene die je hebben ontwikkelt dat je de nieuwe standaard wordt, hoewel dit niet altijd de uitkomst hoeft te zijn. Bij HTML5 lijken de ontwikkelaars echter in hun opzet te zijn geslaagd, zelfs al is de taal nog niet helemaal af.
Het grootste voordeel van deze laatste ontwikkelingen lijkt toch echt te zijn dat talen en programma’s als Flash, Silverlight of Flex niet langer nodig zijn. Deze plug-ins kosten veel tijd om te ontwikkelen en maken de websites complexer dan nodig. Dat men nu geïntegreerde video’s, audio, hoge kwaliteit afbeeldingen, grafieken en animaties kan gebruiken zonder plug-ins is nog voordeliger geworden na de aankondiging van Adobe en Google om niet langer Flash te ondersteunen in mobiele apparaten.
Dat is echter niet het enige. HTML5 heeft ook een schonere en meer overzichtelijke code die van pagina tot pagina een beter consistentie heeft in vergelijking met het oude HTML. Daardoor heeft het een hogere toegankelijkheid. Het wordt designers en ontwikkelaars makkelijk gemaakt om de code te begrijpen, te leren en te gebruiken.
Daarnaast kan HMTL5 gebruik maken van iets dat ‘offline applicatie caching’ heet. Normaal gesproken kun je op het knopje ‘een pagina terug gaan’ drukken, maar de pagina zal niet meer laden wanneer het internet is weggevallen. Hetzelfde gebeurd wanneer je weer een pagina vooruit gaat. Met HMTL5 is er een oplossing gevonden. Terwijl de website gebouwd wordt, kan er specifiek gezegd worden welke bestanden de browser moet opslaan. Zodra dat is gebeurd, kan de pagina ook worden bezocht wanneer er geen internet beschikbaar is. Het zal de website zelfs sneller laten laden en druk op de server verminderen wanneer er wel een verbinding is. In dezelfde trend is er de ‘client-side database’ die eigenlijk de beruchte ‘cookies’ vervangt terwijl het minder laad-tijd vergt. Het is geen permanente database, maar kan toch gestructureerde data opslaan aan de kant van de bezoeker, waardoor de druk op servers ook weer vermindert.
Over bezoekers gesproken, HTML5 maakt geo-locatie direct beschikbaar voor welke compatibele browser-gebaseerde applicatie dan ook. Bekijken waar bezoekers vandaan komen is dus erg gemakkelijk te checken met HTML5.